Hej och välkommen till Hållbar utveckling för Östersjön som genomförs av Rotary tillsammans med Expedition Rädda Östersjön och Briggen Tre Kronor.

Första delen av dagen kommer att bestå i en enkel quiz som du ska besvara i din mobiltelefon och som vi sedan kommer att diskutera på plats. Det finns dock redan nu några frågor som vi skulle önska att du besvarar redan under onsdagen. Detta för att du ska vara bekant med hur systemet fungerar samt för att vi ska få ytterligare lite diskussionsunderlag.

Det är viktigt att du gör Quizet i din mobiltelefon och inte på datorn eftersom målet med den här övningen också är att du ska vara bekant med hur Mentimeter fungerar på just din mobiltelefon innan du kommer till Kastellholmen.

För att logga in kan du scanna in QR-loden här bredvid med din mobiltelefon.

Ett annat sätt att logga in är att skriva in www.menti.com i din webbläsare på mobilen och ange koden 46 91 09

Behöver du hjälp så kan du ringa till mig, Sture Haglund, på 070-422 78 19 fram till kl 17 samt från kl 19-22 under kvällen.

Den första bilden som kommer upp bör vara Välkommen-sidan och om du scrollar lite ner så kommer knappen ”Next” upp. Klicka på den för att komma vidare till första frågan.

I första frågan ska du ange tre ord som du förknippar med Östersjön. Det är dina personliga ord som gäller och det finns inget rätt eller fel. Klicka i första rutan och skriv första ordet. Klicka sedan på ”Klar” och välj nästa och nästa. Avsluta med att klicka ”Submit”

Andra frågan är hur gammalt du tror att Östersjön är. Här ska du bara välja ett alternativ genom att klicka på det och därefter klicka på ”Submit”

Tredje frågan handlar om att placera de Östersjöns olika geologiska faser i tidsordning. När du klickar i rutan får du upp fem olika alternativ och där väljer du först ut den perioden som kom först och klickar på klar. Sedan fortsätter du med de olika faserna i tur och ordning och avslutar med ”Submit”.

Vi talar ju mycket om att Östersjön måste räddas men vem tror du har störst möjlighet att påverka utvecklingen? Även detta är en fråga där du får rangordna de olika kategorierna Forskare, politiker,vanliga människor, miljöorganisationer och industri och näringsliv. Du gör på samma sätt som du gjorde i föregående fråga.

Den sista frågan är en fråga som du svarar på genom att skriva vad du själv ser som det allra enklaste tipset som alla kan göra för att bidra till en positiv utveckling för Östersjön.

Detta var som sagt en genomgång av Mentimeter men också en liten Quiz för att se vad ni som deltar i temadagen tänker i några frågor som rör Östersjön. Vi räknar med att plocka upp resultatet från samtliga svar under genomgången på Kastellholmen.

Om du har några frågor så kan du ringa mig på 070-422 78 19. Jag finns tillgänglig fram till kl 17 och sedan från ca kl 18.30 till 21.00 under onsdagen.

Väl mött!

Sture Haglund
Expedition Rädda Östersjön och Briggen Tre Kronor